Articles

La dormició de la Mare de Déu

 

                                                                                                                      Assumptadora2

La representació dels fets religiosos, que són commemorats al llarg de l’any, ha omplert les esglésies d’imatges i pintures. Així s’explicava i es recordava la vida de Jesús, de la Verge i dels sants, o amb al·legories apropiades es mostrava el camí del bon cristià. En altres ocasions es recorria a l’escenificació viva del fets. Un residu de l’escenificació de Nadal, per exemple, és el cantde la Sibil·la.

dormicio Alcanyis sf pLa festa de l’Assumpció al cel de la Verge Maria donà lloc a una d’aquestes representacions, tal com encara es pot veure en el Misteri d’Elx. assumpta 15 p

A la Seu de Mallorca, ja durant el segle XIV, es subratllava la festivitat amb algunes cerimònies que tenien com a centre el “llit de la Mare de Déu”. A poc a poc, el costum s’anà estenent per altres esglésies i pobles, i es començaren a fabricar peces artístiques de gran bellesa. Les imatges traspuen la tendresa amb què el poble envoltava el túmul de Maria, abellint-lo amb flors, alfabegueres, bellveures i fruits.

A la Parròquia d’Alcúdia s’exposa el llit de la Mare de Déu, que compta com a peça central amb una talla assumpta tomas sf pde la Verge jacent d’inicis del segle XVII. La figura policromada i amb daurats, destaca per la serenor del rostre de Maria i la placidesa que demostra tota la figura.

En el Museu es poden contemplar altres tres peces relacionades amb el misteri de l’Assumpció. Se tracta de dues pintures de Miquel d’Alcanyís, de l’any 1442. Una representa la Dormició i, la segona, mostra l’aparició de la Verge Assumpta a l’apòstol Sant Tomàs. Un altre quadre, de principis del s. XVII, representa també la Dormició.

roser dormiciopÉs també notable el misteri de l’Assumpció en el conjunt del retaule del Roser.

 

 L'Assumpció

El relat popular dels fets que envoltaren la mort de la Verge Maria, es va difondre a partir del segle V. Algunes escenes de la narració són l’arribada de tots els apòstols, les intrigues dels jueues, l’entrega d’una palma del paradís per part d’un àngel, el dol dels apòstols, l’aparició de Jesucrist i de la cort celestial, com els àngels porten al cel a Maria, l’absència i dubtes de l’apòstol Tomàs.quadre dormiciop

La festa de l’Assumpció començà a celebrar-se a l’Orient ja en el segle IV. No fou, però, fins al segle XII que es popularitzà també a l’Occident.

L’any 1950, el Papa Pius XII declarà dogma de fe que la Verge Maria, després de la seva mort, fou assumpta al cel amb cos i ànima.

 

Vegeu imatges de la instal·lació del llit en anys passats.

 

 

 

WIll Hill BookiesW.BetRoll here...
Online bookmaker the UK http://whbonus.webs.com/ William Hill